Cafeneaua contabilă

TVA platit in vama - cum se opereaza in Nexus?

Adaugat 20 Mai 2016 | Prioritate N | Tags tva, vama, invoice, import, tva import, tva comisionar, taxe vamale | Categorie Monografii contabile

As dori sa stiu cum se opereaza in Nexus TVA-ul platit in vama. In acest caz exista doua situatii: TVA platit de un comisionar care imi trimite factura aferenta TVA-ului platit si TVA platit direct de catre firma importatoare.
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Răspuns 1 TVA platit in vama - cum se opereaza in Nexus?

Adaugat 24 Mai 2016

Buna ziua,
1. Daca firma importatoare plateste direct TVA-ul in vama (prin virament bancar sau numerar), operatiunea care ar trebui inregistrata este o plata in modulul financiar corespondent (Banca in lei sau Casa in lei), avand ca si cont corespondent contul de TVA deductibila 4426. Astfel, nota contabila ce va fi generata va fi urmatoarea: 4426 = 5121/5311. In Jurnalul de cumparari Decont se va duce TVA-ul de pe factura de furnizor operata (partener extracomunitar platitor de TVA -China de exemplu, cota TVA pe produs in nomenclator). Nu se va face nota contabila cu TVA-ul pe factura furnizor, doar se va duce ca si suma in Jurnal.
2. Daca TVA-ul este platit de un comisionar, acesta va emite catre firma importatoare o factura care va trebui achitata. In acest caz, avand nevoie ca articolul contabil sa fie de forma 4426=401 cu valoarea TVA-ului, ar trebui facute urmatoarele setari in Nexus:
- adaugarea unui cont in nomenclatorul de conturi (Bunuri si servicii Conturi) de tip Cheltuiala (P) avand ca si cont generic si cont cheltuiala contul 4426, cota de tva 0, - denumindu-l TVA platit in vama
-acest cont il vom alege ca si linie pe factura de furnizor primita de la comisionar. Ulterior, aceasta factura va fi achitata catre comisonar prin virament sau numerar.
In ambele cazuri, TVA-ul va fi colectat in Jurnalul de TVA, respectiv, Decontul de TVA.

Răspuns 2 TVA platit in vama - cum se opereaza in Nexus?

Adaugat 17 Aug 2016

Cand tva este platit direct prin virament bancar, am operat in finaciar plata, am bifat jurnal tva.
Cum trebuie sa fac sa imi apara in decontul tva ca deductibil ?

Răspuns 3 TVA platit in vama - cum se opereaza in Nexus?

Adaugat 27 Aug 2016

In Jurnal TVA se va regasi factura de intrare (Invoice), nu documentul de plata. Nu se bifeaza pe documentul de plata optiunea Jurnal TVA, nu are relevanta.