Cafeneaua contabilă

declarare tichete cadou acordate salariatilor in D112

Adaugat 12 Apr 2021 | Prioritate U | Categorie Declaratii fiscale

Buna ziua,
Societatea acorda salariatilor cu titlu de cheltuieli sociale, cu ocazia zilei de nastere, tichete cadou in valoare de 200 lei/ salariat (situatie reglementata in CIM si in Regulament Intern). In acest caz tichetele cadou sunt impozabile.
Salariatul care primeste tichete cadou pentru care se datoreaza impozit conform art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal se raporteaza in sectiunea A sau B, conform celor mai sus redate, iar valoarea tichetelor cadou se inscrie in caseta ”Tichete/ vouchere / stimulente medici/ alte venituri (din E3_10, E3_43, E3_44) (tichete_A)”. La venit brut lunar (VB_A=E3_8) (include tichete_A) se inscrie venitul total, inclusive tichetele cadou.
Va rog sa analizati si dvs. modalitatea de declarare acaestora avand in vedere ca la acest moment in aplicatie nu este definit un camp - tichete cadou - (avem definit un camp +/- Sume impozit/Alte tipuri de tichete).
Multumesc!
Ionut

Răspuns 1

Adaugat 12 Apr 2021

Incarcati sumele in Bon de lucru - Sume suplimentare pentru impozitare - Alte venituri in natura. La aceste venituri se calculeaza impozit salarii si contributii sociale.
https://static.anaf.ro/static/10/Brasov/Brasov/OG13_profit.pdf
Catia

Răspuns 2

Adaugat 12 Apr 2021

imi pare rau, dar nu pot fi de acord cu cele mentionate de dvs.
Mai jos va rog sa analizati urmatorul rationament "avizat" si de catre inspectorii ANAF.
Potrivit art. 15 din Legea 165/2018, „tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate, ocazional, angajatilor, pentru cheltuieli sociale”. Pot fi acordate tichete cadou „si altor categorii de beneficiari, pentru campaniile de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate”.

In acelasi sens, si art. 11 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii 165/2018 aprobate prin HG 1045/2018 reglementeaza faptul ca: „(1) Angajatorii pot utiliza tichete cadou pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, in limita sumelor destinate acoperirii valorii nominale a acestor tichete, prevazute in bugetele proprii, aprobate potrivit legii, in pozitii distincte de cheltuieli.

(2) Angajatii pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.

(3) La nivelul angajatorilor, tichetele cadou achizitionate intr-o luna calendaristica si nedistribuite salariatilor se reporteaza si pot fi utilizate in lunile calendaristice urmatoare. Se interzice angajatorului returnarea catre unitatile emitente a tichetelor achizitionate de la acestea si neutilizate, precum si primirea acestor tichete de catre unitatile emitente, indiferent de motiv, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c).”

In conditiile in care prevederile art. 142 din Codul fiscal enumera „veniturile din salarii si veniturile asimilate salariilor care nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale”, la lit. r) din cuprinsul acestuia sunt incluse biletele de valoare sub forma tichetelor cadou, acordate potrivit legii. In acest sens, art. 142 lit. r) coroborat cu art. 157 alin. (2) si art. 220 4 alin. (2) din Codul fiscal statueaza regula potrivit careia din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal, nu sunt supuse contributiilor sociale obligatorii. Exceptia de la plata contributiilor vizeaza asadar tichetele cadou acordate potrivit Legii 165/2018, altele decat cele acordate cu ocazia Craciunului, Pastelui, zilelor de 1 iunie si de 8 martie.

Totodata, asa cum rezulta din textul art. 15 alin. (1) din Legea 165/2018 si din cel al art. 11 alin. (2) din Normele metodologice pentru aplicarea Legii 165/2018 aprobate prin HG 1045/2018, pe destinatiile de cheltuieli sociale, beneficiari ai tichetelor cadou sunt doar angajatii societatii. Pe cale de consecinta, doar angajatilor, nu si administratorilor societatii, li se pot aplica prevederile art. 142 lit. r) din Codul fiscal si doar in raport cu tichetele cadou acordate pe alte destinatii de cheltuieli sociale decat cele enumerate la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Avand in vedere cele de mai sus va rog sa gasiti si o formula corecta pentru declararea tichetelor cadou prin raportare la speta mentionata.
Multumesc!
Ionut

Răspuns 3

Adaugat 12 Apr 2021

O alta opinie care evidentiaza acelasi tratament:

Tichetele acordate in baza contractului de munca drept cadouri, atat salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, sau drept cadouri oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, sunt neimpozabile la nivelul angajatilor, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 de lei (art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal).

Eventualele tichete care nu se incadreaza in aceste limite precum si cele acordate cu alte ocazii decat cele mentionate constituie avantaje in natura si vor fi supuse – la nivelul angajatilor – impozitului pe venit in cota de 10% (art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal).

Prin urmare, tichetele cadou in valoare de 400 lei/angajat cu alte ocazii vor fi supuse, la nivelul angajatilor cu impozit pe venit in cota de 10%.

Angajatii nu datoreaza contributii de asigurari sociale si contributii de asigurari sociale de sanitate pentru tichetele cadou oferite lor de catre angajator in baza contractului de munca, dar nici pentru cele oferite pentru copiii minori ai acestora, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 de lei (art. 142 lit. b), art. 157 alin. (2), din Codul fiscal).
Angajatul nu datoreaza contributii sociale pentru tichetele cadou acordate de catre angajator potrivit legii, in alte situatii si limite decat cele mentionate mai sus (art. 142 lit. r), din Codul fiscal). In sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.

Angajatorul nu datoreaza contributia angajatorie de munca (art. 220 2 si 220 4 din Codul Fiscal)

Tichetul cadou reprezinta un bilet de valoare (pe hartie sau in format electronic) ce poate fi achizitionat de societate. Deci ceva ce poate fi cumparat.

In prezent acordarea tichetelor este reglementata de legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art. 2 din legea mentionata: biletele de valoare care pot fi acordate sunt: tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete culturale si vouchere de vacanta.

Tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate, ocazional, angajatilor, pentru cheltuieli sociale.
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acorda angajatilor, frecventa acordarii acestora, precum si valoarea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitenta si modalitatea de acordare, pe suport hartie si/sau pe suport electronic, conform art. 10 alin. (1) din Legea 165/2018.
Potrivit art. 16 alin. (1) din Legea 165/2018, nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor cadou nu poate depasi suma stabilita conform art. 10 alin. (1) din Lege.

In consecinta, se pot acorda tichete cadou cu alte ocazii decat cele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, tichete asupra carora se va calcula numai impozitul fara a intra in baza de calcul al contributiilor sociale indiferent de valoare, cu conditia sa fie respectate prevederile Legii 165/2018.

Tichetele cadou acordate pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuieli sociale trebuie prevazute in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern.

Multumesc!
Ionut

Răspuns 4

Adaugat 13 Apr 2021

E punctul dvs de vedere si il respect chiar daca nu sunt de acord.
Fiecare firma isi asuma decizia privind regimul de impozitare, in Nexus aveti ambele solutii.
Daca nu doriti impozitarea Tichetelor cadou cu contributii sociale ci doar cu impozit salarii inregistrati sumele in Salarii - Lichidare in tab-ul /- Sume impozit - Alte tipuri de tichete.
Catia

Răspuns 5

Adaugat 13 Apr 2021

Prin alegerea variantei propuse de dvs, tichetele cadou se declara la Sectiunea E3, randul E3.10 ..............(insa.tichetele cadou au fost eliminate din aceasta sectiune.)
Verificati acest aspect cu privire la intocmirea D112. (asta e tot ceea ce ma intereseaza)!!....cu privire la interpretarea fiscala, poate pe langa opiniile unor oameni avizati pe care de altfel vi le-am pus si la dispozitie, discutati si cu UP ROMANIA, EDENRED...

Răspuns 6

Adaugat 13 Apr 2021

Pentru raportare in D112 in Sectiune 11.2 Alte venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru care nu se datorează contribuții sociale obligatorii, potrivit legii. (E3_44), va recomand sa operati sumele in pagina Premii, premiu normal. Creati un premiu nou pe care il denumiti cum doriti si in configurare aveti posibilitatea sa alegeti Mod calcul contributii sociale: Alte venituri pentru care nu se datoreaza contributii.
Catia

Răspuns 7

Adaugat 13 Apr 2021

Eu va recomand sa discutati Cu ANAF acordarea de tichete cadou pentru zilele de nastere scutite de contributii..
Catia

Răspuns 8

Adaugat 6 Mai 2021

https://static.anaf.ro/static/10/Brasov/Brasov/mat_inf_tichete_val2021.pdf
Un material recent elaborat care confirma punctul meu de vedere.
Ionut