Cafeneaua contabilă

Spor de mobilitate-tratament fiscal incepand cu luna mai 2022

Adaugat 23 Mai 2022 | Prioritate U | Categorie Impozite

Buna ziua,
Conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, nu sunt venituri impozabile indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale.Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii mai, prestatiile in bani pentru mobilitate dobandesc acelasi regim fiscal cu cel al diurnei.In esenta sporul de mobilitate neimpozabil trebuie configurata astfel incat sanu genereze impozit . Cum se realizeaza acest aspect?
Multumesc!

Răspuns 1 Spor de mobilitate-tratament fiscal incepand cu luna mai 2022

Adaugat 23 Mai 2022

Buna ziua,
Pentru sporul de mobilitate neimpozabil puteti crea in program un premiu de tip Beneficii extrasalarii. Pentru acest tip de premiu programul nu va calcula nici o taxa salariala.

Răspuns 2 Spor de mobilitate-tratament fiscal incepand cu luna mai 2022

Adaugat 23 Mai 2022

Buna ziua,
1. Pentru a fi rigurosi, sporul de mobilitate nu poate fi incadrat ca beneficiu extrasalarial.
2. Sporul de mobilitate este definit ca si procent.
3 Ca si sugestie, exista un nomenclator de sporuri, in cazul meu este deja definit, si ar putea contine niste bife cu privire la tipurile de impozite care se calculeaza sau nu.
Multumesc!