Cafeneaua contabilă

Modificari in facturile validate

Adaugat 18 Iul 2020 | Prioritate N | Categorie Utilizare Nexus

Exista vre-o varianta de a putea modifica gestiunea in facturi clienti si in NIR-uri dupa ce au fost validate, fara a sterge linile?
De asemenea as vrea sa pot sa modific linile atat din facturi clienti cat si din facturi furnizori, chiar daca acestea au fost incasate/platite.
De exemplu daca vreau sa modific gestiunea de la o factura, trebuie sa sterg linia, iar daca factua ii incasata, trebuie sa sterg incasarea pentru a putea sterge linia din factura.
Am foarte multe modificari in fiecare luna si este foarte complicat de a modifica ceva.
As recomanda un asistent pentru a putea devalida/valida/sterge/modifica in bloc. Un astfel de asistent, replicat in principalele module, ar aduce un avantaj mare ERP-ului, tot timpul vor fi situatii de modificat, cred ca ar fi util tuturor utilizatorilor.
De exemplu daca ai importat gresit un extras de cont, trebuie sa devalidezi si apoi sa stergi fiecare inregistrare, sau daca vrei sa modifici gestiunea la NIR-uri, trebuie sa le devalidezi si apoi sa stergi fiecare NIR.
As avea multe alte exemple, am tot vrut sa pun un tichet, stiu ca anul acesta au fost foarte multe modificari legislative care au incetinit dezvoltarea, dar poate veti lua in considerare pe viitor aceasta propunere.

Răspuns 1 Modificari in facturile validate

Adaugat 20 Iul 2020

Solicitarile dvs nu se pot implementa pentru ca nu respecta Ordinul MEF nr. 3512-2008 privind documentele financiar-contabile.
De exemplu pentru documentele de tip Factura client si NIR modificarea gestiunii implica stocuri, preturi de achizitie care au legatura cu gestiunea si contabilizeaza anumite sume prin articole contabile. Nu e suficient sa modifici gestiunea, trebuie selectat produsul sau serviciul care are atasate niste valori. La fel pentru facturile incasate, sunt in spate alte procese care leaga incasarea de liniile documentului. Pentru importul extraselor de cont aveti un asistent Anularea unei sesiuni de importex.
Catia

Răspuns 2 Modificari in facturile validate

Adaugat 21 Iul 2020

In primul rand Ordinul 3512/2008 este abrogat de ordinul 2634/2015, iar solicitarile propuse sunt convins ca nu incalca nici o prevedere legala.
Poate v-ati gandit doar la situatiile in care se opereaza doar cu stocuri si in mod special cu marfuri, dar situatiile in practica sunt nenumarate.
Nu se pune problema de a incalca prevederile legale ci de a corecta anumite greseli ale operatorilor care introduc date, sau de a face modificarile necesare inainte de inchiderile lunare.
Cu siguranta fiecare inregistrare contine articole contabile si preturi de achizitie, dar asta nu inseamna ca nu pot fi modificate sau daca s-ar modifica ar incalca vre-o prevedere legala.
De ce nu s-ar putea modifica gestiunea de la un NIR, iar modificarea sa se faca la toate linile din NIR?
De ce nu se poate modifica gestiunea de la o factura client de servicii, care nu are stocuri?
Cred ca foarte multi dintre noi ne intalnim cu cazuri de a modifica un cont, un produs, o cheltuiala, o suma, gestiunea, consider ca aceste restrictii ar trebui sa fie optionale, nu sa trebuiasca sa stergi toate legaturile pentru a modifica ceva.

Răspuns 3 Modificari in facturile validate

Adaugat 21 Iul 2020

Trebuie sa modificati procedurile interne pentru a se genera cat mai putine erori la operare.
Daca pe documentele de stocuri s-ar permite modificarea gestiunii s-ar genera alte erori la evidenta stocurilor de produse cu implicati financiare si de calcul impozite si taxe.
De exemplu din intrarile de pe un NIR s-au facut deja vanzari si modificarea gestiunii de intrare ar lasa fara stoc gestiunea initiala din care s-au facut deja iesiri prin vanzare, consum, transferuri, etc.
La fel pentru facturile de clienti cu vanzari de bunuri, scaderea stocurilor se face la nivel de produs selectat cu un anumit pret de achizitie, de la un anumit furnizor, data intrare, etc.
Pentru facturile de clienti a caror linii sunt doar de tip S" (servicii) vom face o modificare sa permitem modificarea gestiunii.
Catia