Cafeneaua contabilă

Generare automata a declaratiei 100 privind impozitul pe profit trimestrial

Adaugat 6 Apr 2016 | Prioritate U | Tags 100, 101, declaratii, declaratia, D100, D101, impozit, microintreprindere | Categorie Declaratii fiscale

As dori ca declaratia 100 sa se completeze automat, sa fie facut calculul automat.
Stiu ca este un calcul destul de elaborat, insa informatiile toate sunt in balanta de verificare. Se poate face ceva in acest sens? Va multumesc.

Răspuns 1 Generare automata a declaratiei 100 privind impozitul pe profit trimestrial

Adaugat 6 Apr 2016

In D100 sumele se culeg automat din balanta in urma calcularii din D101/Formular impozit venit microintreprinderi.
Trimestrial se datoreaza impozit profit sau impozit pe venitul microintreprinderii.
Nexus.ERP va pune la dispozitie instrumente pentru calculul, contabilizarea si raportarea catre ANAF a acestor obligatii fiscale.
In functie de tipul de impozit datorat se seteaza-Permite generarea articolelor contabile- in optiunile formularelor special create din modulul Contabilitate-Deconturi si Declaratii fiscale.
Calculul impozitului pe profit si nota contabila se face prin Declaratia 101 iar pentru microintreprinderi prin Formular impozit venit microintreprinderi.
Pentru inceput se reinitializeaza formularul, se pot modifica, daca este necesar, formulele dupa specificul fiecarei firme si se salveaza folosind comanda salveaza formule din bara de sus.
Exemplu: pentru adaugarea rulajului unui cont de venit se completeaza DCUM7xx pentru rulaj cumulat si DLUN7xx pentru rulaj lunar.
Soldul unui cont se adauga astfel: SINI4xx pentru sold initial la inceputul anului sau SFIN4xx pentru sold final la sfarsitul perioadei.
Pentru microintreprinderi randul 14 se calculeaza aplicand procentul de 3% (1% sau 2%) la randul 13 cu formula: RD13_1*0.03,0.
Alt exemplu, daca doresc sa calculez randul 44.1 din D101 si aplic procent de 16% la suma de pe randul 43 formula este de genul: RD43*0.16.
Se pot creea orice formule de calcul pentru cheltuieli nedeductibile sau venituri neimpozabile.
Modul de editare a formulelor este aceleasi in Bilant, D101 si Formular impozit venit microintreprinderi.
Se pot adauga randuri noi in formularele de calcul pentru diverse calcule ajutatoare.
De exemplu, implicit am adaugat in D101 randuri suplimentare cu sume privind cheltuielile cu sponsorizarea (0.5% din cifra de afaceri/20%din impozitul datorat) si Cheltuielile sociale (5%din fond salarii).
Aceste randuri suplimentare au culoarea verde pentru diferentiere de randurile obligatorii din declaratii si nu se trimit in XML, fiind cu titlu informativ pentru utilizator.