Cafeneaua contabilă

Contributii sociale prima/bonus de performanta salariat cu CIM suspendat

Adaugat 13 Dec 2017 | Prioritate N | Categorie Salarizare

Buna ziua,
Ce contributii sociale se platesc pentru un bonus/prima de performanta acordat/a unei salariate care in luna decembrie 2017 intra in concediu de crestere a copilului(CIM suspendat de drept)? Aceasta prima se acorda pentru intreaga activitate depusa in anul 2017 fiind reglementata in CCM.
Dar in cazul unei salariate care se afla in concediul de maternitate?

Răspuns 1 Contributii sociale prima/bonus de performanta salariat cu CIM suspendat

Adaugat 14 Dec 2017

Se datoreaza toate cotributiile si taxele ca la orice venit salarial, acordati acest venit ca premiu daca in luna respectiva are si zile lucrate.
Daca in luna in care acordati aceste venituri contractul este supendat toata luna, trebuie sa introduceti un contract de tip Alte tipuri de contracte si tip Asigurat 19.Persoane care realizeaza venituri aferente perioadei în care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate potrivit legii, altele decât cele aferente perioadei de incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite ori de accidente în afara muncii si perioadei de incapacitate temporara de munca în cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale, în care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii.
Daca contractul este incetat si primeste ulterior aceste suma trebuie sa introduceti un contract de tip Alte tipuri de contracte si la Tip asigurat trebuie sa selectati 18.Persoane care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si nu se mai regasesc în raporturi juridice cu persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, dar încaseaza venituri ca urmare a faptului ca au avut încheiate raporturi juridice si respectivele.
Catia

Răspuns 2 Contributii sociale prima/bonus de performanta salariat cu CIM suspendat

Adaugat 14 Dec 2017

Incepand cu data de 06.12.2017 contractul de munca este suspendat. Pana in 05.12.2017 se afla in concediu de maternitate.
Potrivit art.189, pct.5 din Codul Fiscal aceste venituri sunt exceptate de plata contributiilor ptr. asig. de somaj.Introducand prima pentru salariata respectiva in aplicatia de salarizare am remarcat ca nu se calculeaza contrib. ptr. somaj.

Răspuns 3 Contributii sociale prima/bonus de performanta salariat cu CIM suspendat

Adaugat 14 Dec 2017

Deci pentru veniturile respective se vor plati cas, cass (fara somaj).
Corect?

Răspuns 4 Contributii sociale prima/bonus de performanta salariat cu CIM suspendat

Adaugat 14 Dec 2017

Contractul de munca este suspendat pana in 05.12.2017 pentru concediu maternitate si din 06.12.2017 pentru concediu crestere copil.
Deci daca nu are nici o zi lucrata nu se datoreaza somaj.

Răspuns 5 Contributii sociale prima/bonus de performanta salariat cu CIM suspendat

Adaugat 14 Dec 2017

Multumesc!