Cafeneaua contabilă

Contractele de mandat se supun facilitatilor fiscale din domeniul constructiilor?

Adaugat 25 Sep 2019 | Prioritate N | Categorie Salarizare

Referitor la aplicarea OUG 114, Contractele de mandat se supun facilitatilor fiscale din domeniul constructiilor?
Intrebam pentru ca in Nexus.Salarii aceste facilitati sunt aplicate si pentru cei cu tip contract "M.G." si conform OUG 43/07.2019 s-ar aplica numai reducerea impozitului.
Va rugam sa ne spuneti cum este corect si cum trebuie configurat programul.

Răspuns 1 Contractele de mandat se supun facilitatilor fiscale din domeniul constructiilor?

Adaugat 25 Sep 2019

Ne-am consultat cu persoanele de la serviciul de consultanta din cadrul ANAF Iasi si raspunsul lor a fost acela ca aceste facilitati se aplica si contractelor de mandat. Au fost infovocate precizarile din Codul fiscal de la art. 60 alin.(5), precum si cele de la art. 76 alin. (2) lit. f.
Conform art 60 Cod fiscal:
"Sunt scutiți de la plata impozitului pe venit următorii contribuabili:
.....
5. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) - (3), în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) angajatorii desfăşoară activităţi în sectorul construcţii…”
Conform art. 76 alin. (2) sunt considerate venituri asimilatel salariilor si:
“f) remunerația obținută de directorii cu contract de mandat și de membrii directoratului de la societățile administrate în sistem dualist și ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum și drepturile cuvenite managerilor, în baza contractului de management prevăzut de lege “
De asemenea, persoana din cadrul ANAF a mentionat ca aceste facilitati pentru contractul de mandat sunt incluse in proiectul de ordin pentru completarea declaratiei D112.