Cafeneaua contabilă

Inchidere TVA trimestru

Adaugat 20 Oct 2021 | Prioritate N | Categorie TVA

Cum se procedeaza in cazul in care o firma ii platitoare de tva trimestrial si trebuie sa intocmeasca decont la trimestru, dar are livrari intracomunitare de servicii si trebuie depus 390 lunar?
Pentru a putea depune 390 trebuie intocmit decontul lunar, astfel la colectare se inchide si tva-ul, iar la trimestru, pentru a putea intocmi decontul trimestrial, trebuie sterse declaratiile lunare, colectate articolele din nou in lunile precedente si intocmit decontul trimestrial.
Exista si alta modalitate da nu se face inchiderea de tva decat in lunile trimestriale, pentru a nu mai sterge deconturile precedente si a colecta din nou articolele?

Răspuns 1 Inchidere TVA trimestru

Adaugat 21 Oct 2021

Buna ziua,
In Nexus generarea lunara a declaratiei D390 tine cont doar de sesiunea de lucru in care ne aflam, nu de decontul de TVA pe care ne pozitionam atunci cand generam fisierul xml.
In cazul dvs., puteti intra pe decontul trimestrului anterior si genera fisierul xml pentru D390, care va contine informatiile aferente sesiunii de lucru in care va aflati. Deci nu trebuie sa faceti deconturi lunare de TVA pe care apoi sa le stergeti.

Răspuns 2 Inchidere TVA trimestru

Adaugat 21 Oct 2021

Buna ziua,
Deci daca am 390 in iulie, trebuie sa ma duc in septembrie sa fac decontul de tva, apoi sa revin in sesiunea de iulie si sa generez 390 din decontul lunii septembrie, corect?
In aceasta varianta 390 trebuie depus manual, nu se mai poate trimite prin modulul de depunere declaratii, este si mai complicat asa.
Poate ar fi fost mai bine sa fie separata declaratia 390 de decont.

Răspuns 3 Inchidere TVA trimestru

Adaugat 22 Oct 2021

Buna ziua,
Incepand cu versiunea 21.15 se poate valida si depune D390 lunar din Dosarul contabil, fara a mai culege datele in decontul de TVA.