Cafeneaua contabilă

decont tva - achizitii intracomunitare

Adaugat 24 Mai 2021 | Prioritate N | Categorie Declaratii fiscale

Buna ziua,
- ptr. achizitiile de software din spatiul UE (tratate dpdv al tva-ului ca si servicii - declarare la rd. 7,7.1.,22,22.1 ), respectiv achizitii de bunuri nestocate (declarare la rd. 5,5.1., 20,20.1) care este procedura corecta de inregistrare astfel incat rezultatul in ceea ce priveste declararea lor sa fie cel mentionat anterior?
Multumesc!
Ionut

Răspuns 1 decont tva - achizitii intracomunitare

Adaugat 24 Mai 2021

Trebuie ca partenerul sa aiba cod valid de tva din UE, bifati in factura optiunea Factura cu taxare inversa si/sau Achizitie intracomunitara.
In situatia in care achizitia este de natura bunurilor dpv a raportarilor TVA dar dvs o inregistrati pe un cont de cheltuiala in contabilitate, in Nomenclator bunuri si servicii sa setati in pagina Specificatii, Tip articol - Serviciu aferent bunurilor.
Catia

Răspuns 2 decont tva - achizitii intracomunitare

Adaugat 24 Mai 2021

si in cazul achizitiei de software?

Răspuns 3 decont tva - achizitii intracomunitare

Adaugat 25 Mai 2021

La ce anume va referiti? Aveti o speta anume?
Catia

Răspuns 4 decont tva - achizitii intracomunitare

Adaugat 25 Mai 2021

Daca va referiti la incadrarea achizitiei de software la servicii sau la bunuri, dvs decideti daca operatiunea se incadreaza la o categorie sau alta. Consider ca comercializarea licentelor este un serviciu electronic si se aplica regula generala de taxare -taxare inversa - conform articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal.
Conform prevederilor Codului fiscal, la articolul 125-1 "Semnificatia unor termeni si expresii" la punctul 26, in categoria serviciilor furnizate pe cale electronica se cuprind:
1. furnizarea si conceperea de site-uri informatice
2. mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor
3. furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora
4. furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date.
Catia

Răspuns 5 decont tva - achizitii intracomunitare

Adaugat 25 Mai 2021

- Ptr. achizitiile de software din spatiul UE - tratate dpdv al tva-ului ca si servicii cu declarare in decont de tva la rd. 7,7.1.,22,22.1. Cum configuram articolul?
Ionut

Răspuns 6 decont tva - achizitii intracomunitare

Adaugat 25 Mai 2021

Trebuie ca partenerul sa aiba cod valid de tva din UE, bifati in factura optiunea Factura cu taxare inversa si/sau Achizitie intracomunitara, serviciul sa fie in nomenclator de tip cheltuiala (P).
Catia

Răspuns 7 decont tva - achizitii intracomunitare

Adaugat 25 Mai 2021

Este imobilizare necorporala, articolul nu poate fi de tip cheltuiala....

Răspuns 8 decont tva - achizitii intracomunitare

Adaugat 26 Mai 2021

Ati spus ca vreti sa declarati achizitia introcomunitara de servicii in D300 prin rd7 si rd7.1. Daca inregistrati licenta in imobilizari necorporale, este achizitie de bunuri nu de servicii.
Catia

Răspuns 9 decont tva - achizitii intracomunitare

Adaugat 26 Mai 2021

Achzitia unui soft- tratament contabil si fiscal
Ai achizitionat un soft din UE ?
Esti platitor de TVA si ai perioada fiscala luna calendaristica ?
In care dintre cele doua categorii incadrezi achizitia: bunuri sau servicii ?
Achizitie de servicii.
De ce?
“Se consideră prestare de servicii orice operațiune care nu constituie livrare de bunuri.”

Unde este precizat acest aspect?
In Codul fiscal, pus la dispozitie pe site-ul ANAF, TITLUL VII – Taxa pe valoarea adaugata , Capitolul IV – Operatiuni cuprinse in sfera de aplicae a taxei, art.271- Prestarea de servicii.

Cum inregistrezi in contabilitate?
In evidenta contabila va fi inregistrata o achizitie a unei imobilizari necorporale.

Ce cont se utilizeaza pentru inregistrare?
Contul 208 “Alte imobilizari necorporale” (utilizat pentru evidenta programelor informatice create de entitate sau achizitionate de la terti, precum si a altor imobilizari necorporale).

Ce obligatii declarative ai, in urma achizitiei softului?
Declaratia 300 pentru TVA (rd. 7,7.1.,22,22.1) si declaratia recapitulativa 390 (completata cu specificatia “S” – Achizitie intracomunitara servicii).

Sper ca acum m-am facut inteles...

Răspuns 10 decont tva - achizitii intracomunitare

Adaugat 26 Mai 2021

Ce ati scris dvs este punctul de vedere al Dnei Liliana Ungureanu. Consider ca nu are dreptate sa raportezi la servicii in D300 achizitia de imobilizari necorporale.
Va recomand sa obtineti un punct de vedere de la ANAF.
Catia

Răspuns 11 decont tva - achizitii intracomunitare

Adaugat 26 Mai 2021

Ceea ce am scris reprezinta punctul de vedere al tuturor consultantilor fiscali....In plus nu credeti ca in ultimii 3 ani (perioada in care s-a achizitionat software de la furnizori UE) as fi avut nenumarate controale de la Anaf avand ca obiect declaratia 390, respectiv raportarea eronata/verificarea incrucisata cu partenerul UE? V-as ruga sa incercati sa gasiti solutii la ceea ce va solicitam si sa ne lasati noua responsabilitatea intocmirii declaratiilor! Ps: aceeasi recomandare de o obtine un punct de vedere de la ANAF mi-ati facut-o si in cadrul acordarii tichetelor cadou pe anumite destinatii...................nu era intemeiata!

Răspuns 12 decont tva - achizitii intracomunitare

Adaugat 26 Mai 2021

Si ca sa incheiem discutia, va ofer si temeiul legal: La pct. 8 alin, (11) lit. a) - c) si la pct. 7 alin. (15) din Normele metodologice, pentru aplicarea Codului fiscal, se prevede ca: "Pct. 8 alin. (11): In sensul art. 271 din Codul fiscal, sunt considerate prestari de servicii urmatoarele: a) furnizarea de programe informatice software standard prin internet sau prin orice alta retea electronica si care este in principal automatizata, necesitand interventie umana minima, fiind un serviciu furnizat pe cale electronica, conform art. 266 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal b) furnizarea de licente in cadrul unui contract de licenta privind programele informatice software, care permite clientului instalarea programului software pe diverse statii de lucru, impreuna cu furnizarea de programe software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, conform art. 271 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal c) furnizarea de programe informatice software personalizate, chiar si in cazul in care programul software este furnizat pe discheta sau pe un alt purtator de date. Programul software personalizat reprezinta orice program software creat sau adaptat nevoilor specifice ale clientilor, conform cerintelor exprimate de acestia" In acelasi timp: "Pct. 7 alin. 15) Furnizarea de programe informatice software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, insotita de licenta obisnuita care interzice copierea si distribuirea acestora si care permite doar instalarea lor, constituie livrare de bunuri conform art. 270 din Codul fiscal. Programele informatice software standard reprezinta orice software produs ca un bun de folosinta generala care contine date preinregistrate, este comercializat ca atare si, dupa instalare si eventual o perioada scurta de training, poate fi utilizat in mod independent de catre clienti in formatul standard pentru aceleasi aplicatii si functii. In cazul meu se achizitioneaza un program informatic software standard prin internet. Prin urmare, intra in categoria serviciilor.