Cafeneaua contabilă

Completare caseta Persoana exceptata de la plata CAS și CASS la nivelul salariului minim - D112

Adaugat 22 Feb 2019 | Prioritate U | Categorie Declaratii fiscale

Buna ziua,
Am analizat cazul unui salariat care are salariul 2.500 lei (Parametrii salarii in Nexus - CAS, CASS sal. minim - fara) - la completarea casetei Persoana exceptata de la plata CAS și CASS la nivelul salariului minim -apare exceptat.
Din punctul meu de vedere trebuie completat neexceptat in acest sens aduc ca argumente urmatoarele:
-Caseta Persoana fizica care se incadreaza in exceptiile prevazute la art. 146 alin. (52) si art. 168 alin. (51) - se completeaza in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial pentru a se evidentia daca persoana care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor sub nivelul salariului minim brut pe tara se afla in luna de raportare in una dintre situatiile pentru care nu sunt aplicabile prevederile referitoare la plata contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate la valoarea unui salariu minim brut pe tara.
In cazul salariatului aceasta caseta se completeaza cu 2 – neexceptat deoarece aceasta nu se incadreaza in exceptiile de la art. 145 alin. (5 indice 2) din Codul fiscal.
Va rog sa analizati si dvs.

Răspuns 1 Completare caseta Persoana exceptata de la plata CAS și CASS la nivelul salariului minim - D112

Adaugat 22 Feb 2019

Conform reglementarilor legale si a modului de raportare in D112, toti salariatii datoreaza contributii la salariu minim.
Fac exceptie cei care au norma partiala sau intreaga care realizeaza venituri sub nivelul salariului minim si fac dovada luna de luna ca obtin venituri din alte surse.
Nu alegeti in contracte munca FARA pentru ca stiti are salariul negociat peste cel minim, ci selectati salariu minim1, 2 sau 3 de la caz la caz la toti salariatii, si numai la excetii modificati in Fara.
Catia

Răspuns 2 Completare caseta Persoana exceptata de la plata CAS și CASS la nivelul salariului minim - D112

Adaugat 22 Feb 2019

Am verificat!
Este in regula acum!
La generarea fisierului pentru declaratia 112 PDF -deci fara DUK INTGRATOR -aceasta casuta ramane completata cu optiunea SELECTATI!
Multumesc!
Ionut