Cafeneaua contabilă

Acordarea catre salariati de sume neimpozabile in limita a 150 lei pt Paste, Craciun etc

Adaugat 11 Apr 2016 | Prioritate N | Tags cheltuieli sociale, sume neimpozabile | Categorie Contabilitate

Buna ziua!
Vreau sa acord unor salariati , suma de 150 lei neimpozabila pentru Paste dar as dori sa nu afecteze deducerea personala la calculul salariilor.

Răspuns 1 Acordarea catre salariati de sume neimpozabile in limita a 150 lei pt Paste, Craciun etc

Adaugat 11 Apr 2016

Sumele acordate ca si Cheltuieli sociale nu se platesc prin salarii.
Faceti un tabel cu nume prenume, suma si semnatura sau direct la casa cu DP.
Sumele platite se contabilizeaza direct pe contul de cheltuieli 6458.
Va recomand sa verificati suma de cheltuieli sociale disponibile in D101, randul 54 (54.1 si 54.2).
Nexus.ERP V16.16 va calculeaza suma totala disponibila ( 5% din fondul de salarii), suma platita de la inceputul anului si suma pe care o mai puteti plati in luna curenta.

Răspuns 2 Acordarea catre salariati de sume neimpozabile in limita a 150 lei pt Paste, Craciun etc

Adaugat 11 Apr 2016

Mai jos regasiti lista cheltuielilor sociale conform codului fiscal valabil in 2016:
1. ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave și incurabile, ajutoarele pentru naștere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii, ajutorarea copiilor din școli și centre de plasament
2. cheltuielile pentru funcționarea corespunzătoare a unor unități aflate în administrarea contribuabililor, precum: creșe, grădinițe, școli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamiliști și altele asemenea
3. cheltuielile reprezentând: cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora (in limita sumei de 150lei pe eveniment si persoana), servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale și al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, tichete de creșă acordate de angajator în conformitate cu legislația în vigoare, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariații proprii și membrii lor de familie, precum și contribuția la fondurile de intervenție ale asociațiilor profesionale ale minerilor.
4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate în baza contractului colectiv de muncă sau a unui regulament intern.
Atentie! Nu sunt cheltuieli sociale tichetele de vacanta conform OUG 8 /2009 cu actualizările ulterioare, si se pot acorda vouchere de vacanță într-un plafon maxim de 6 salarii minime brute pe economie, pentru fiecare angajat, în total pe an. Aceste cheltuieli sunt deductibile în plafonul indicat mai sus și nu se calculează contribuții, dar se datorează impozit pe venit conform normelor de la art. 55 pct. 68.

Răspuns 3 Acordarea catre salariati de sume neimpozabile in limita a 150 lei pt Paste, Craciun etc

Adaugat 12 Apr 2016

Cadourile de Paste de 150 lei se acorda si pentru salariati si pentru copiii minori ai acestora? Adica 150 + 150?

Răspuns 4 Acordarea catre salariati de sume neimpozabile in limita a 150 lei pt Paste, Craciun etc

Adaugat 12 Apr 2016

Primeste salariatul si fiecare dintre copiii minori, de exemplu daca are trei copii minori primeste 150lei pentru el si 3x150lei pentru copii, in total 600lei neimpozabili si deductibili.
Daca ambii soti lucreaza la aceasi firma fiecare primeste pentru el si pentru copii deci in exemplul de mai sus si sotul si sotia pot primi cate 600lei.