Cafeneaua contabilă

Acordare produse in cadrul unui contract de sponsorizare

Adaugat 21 Noi 2018 | Prioritate N | Tags sponsorizare | Categorie Utilizare Nexus

Buna ziua,
Prin cadrul unui contract de sponsorizare acordam bunuri (laptop, sisteme calcul + periferice) unei asociatii nonprofit.
Unele dintre bunuri sunt pe stoc ca marfuri cu ridicata, altele ca obiecte de inventar folosite de ceva vreme.
Cum sa realizam in Nexus ERP iesirea acestor bunuri din gestiune, care meniu ce tip de document sa folosim?

Răspuns 1 Acordare produse in cadrul unui contract de sponsorizare

Adaugat 8 Dec 2018

Instructiunile pentru aplicarea Legii 32/1994 privind sponsorizarea prevad ca bunurile materiale care fac obiectul sponsorizarii sunt evaluate prin contractul de sponsorizare astfel:
a) la pretul de vanzare al sponsorului, exclusiv TVA, in cazul in care bunurile sunt produse de catre acesta
b) la pretul de cumparare de pe piata, exclusiv TVA, in cazul in care bunurile sunt achizitionate in scopul sponsorizarii, fapt dovedit pe baza facturii sau a chitantei fiscale de cumparare
c) la valoarea in vama pentru bunurile materiale primite din strainatate cu titlu de sponsorizare, stabilita conform prevederilor legale.
In cazul in care sponsorizarea se face in bunuri, se intocmeste avizul de insotire a marfii cu mentionea "Sponsorizare conform contract nr. din data…."/"Nu se factureaza",
In cazul sponsorizarii in bani sunt luate in calcul numai sumele inregistrate in contul de cheltuieli 6584, din luna efectuarii platii, pe baza documentelor justificative.

Bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza sumele aferente se scad din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
-valoarea calculata prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri
-valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit/microintreprindere datorat

Incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza taxa. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv.
Astfel, chiar daca societatea este platitoare pe veniturile microintreprinderilor, in cazul depasirii plafonului din punct de vedere al TVA, se emite autofactura, care se va raporta in decontul de TVA aferent lunii decembrie 2018.
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit/microintreprindere se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi.

In Nexus ERP trebuie sa emiteti un Aviz in Modulul Transfer intre conturi ( articolul contabil va fi 6584=371).
Mai intai aduceti toate bunurile din obiecte de inventar in folosinta inapoi in depozit si le transferati la marfa cu ridicata.
Catia

Răspuns 2 Acordare produse in cadrul unui contract de sponsorizare

Adaugat 8 Dec 2018

Multumesc!!!!!!