Cafeneaua contabilă

avantaje in bani sau in natura salariati

Adaugat 17 Feb 2021 | Prioritate N | Categorie Utilizare Nexus

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti ce operatii trebuie realizate in modulul de salarii pentru a fi evidentiate in statul de plata avantajele in bani sau in natura primite de angajatii societatii?
Multumesc!

Ionut

Răspuns 1

Adaugat 17 Feb 2021

La ce fel de avantaje va referiti? Sunt impozabile, se aplica taxele privind contributiile sau sunt venituri extrasalariale neimpozabile? In functie de tipul avantajului se opereaza diferit in Nexus Salarii.
Acoperim aproape toate spetele intalnite in practica. Va recomand sa contactati consultantul dvs pentru detalierea solutiilor pentru fiecare caz in parte.
Catia

Răspuns 2

Adaugat 17 Feb 2021

Art.76, alin.3, lit.b) din Codul Fiscal - avantaje impozabile

Ionut

Răspuns 3

Adaugat 18 Feb 2021

Aici sunt mai multe spete, de aceea v-am spus sa vorbiti cu consultantul dvs. Venitul in natura se poate acorda in valoare bruta (impozitele si contributiile se retin din salariul realizat in luna, caz in care restul de plata va fi diminuat) sau in valoare neta (angajatorul isi asuma diferenta de impozit si contributii de retinut prin majorarea venitului brut cu un premiu astfel incat restul de plata sa ramana neschimbat). Pentru acest caz aveti in Optiuni salarii setari pentru veniturile in natura daca se acorda in valoare neta/bruta.
Sumele de tip avantaje in bani pot fi acordate in avans sau nu si pe statul de plata se pot trece doar pentru majorarea brutului, a bazei de impozitare impozit si contributii. Mai sunt avantaje in bani si in natura care sunt scutite de impozit si contributii dar pe care angajatorii vor sa le evidentieze pe statul de plata si fluturasi (de ex 150 lei pentru 8 martie, 1 iunie, Craciun. Paste), acestea se trec in Nexus ca niste premii cu selectarea Tip beneficii extrasalariale.
Daca aveti un exemplu concret ce tip de sume acordati, ce retineri se fac, cum doriti sa fie platite, evidentiate pe fluturasi/stat plata, etc, trimiteti detalii si va pot spune cum sa operati in Nexus Salarii.
Catia

Răspuns 4

Adaugat 18 Feb 2021

Buna dimineata,
Este vorba despre situatia in care angajatorul decide sa plateasca si pentru copiii minori ai salariatilor prime de asigurare voluntara de sanatate (in calitate de dependenti ai salariatilor).
Practic este un venit in natura la valoarea bruta - se retin impozite si contributii, diminuandu-se restul de plata aferent lunii respective.
Multumesc pentru amabilitate.
Ionut

Răspuns 5

Adaugat 18 Feb 2021

In Bon de lucru pe salariat, meniul din dreapta, optiunea Sume suplimentare pentru impozit si contributii.
Puteti incarca sumele si cu Asistentul Operatii multiple, Incarcare automata campuri.
Catia