Cafeneaua contabilă

Situatii particulare D394 - anul 2016

Adaugat 30 Ian 2016 | Prioritate U | Tags rapoarte,fiscale,declaratia,394,2016 | Categorie Utilizare Nexus

Propun discutiei analiza tuturor situatiilor particulare privind inregistrarea documentelor primare in vederea transmiterii automate catre D394 incepand cu 01.07.2016.

Răspuns 1

Adaugat 5 Feb 2016

In data de 22.07.2016 s-a modificat din nou D394 valabila de la 01.07.2016.
1.O modificare majora se refara la faptul ca se vor raporta doar operatiunile cu parteneri platitori de tva pentru lunile iulie, august si septembrie 2016, urmand ca din octombrie sa se revina la raportarea operatiunilor cu parteneri platitori de TVA si cu cei neplatitori de TVA!
2.Schimbari sunt si pentru vanzarile cu taxare inversa pentru care se raporteaza doar valoarea bazei de impozitare nu si valoarea TVA.
3.S-a eliminat cerinta de a completa operatiunile cu regim special de catre persoanele impozabile care aplica sistemul tva la incasare.
4.S-a eliminat evidentierea in mod distinct a livrarilor/achizitiilor de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete pc si laptopuri daca valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura este mai mica de 22.500lei deci nu se incadreaza la taxare inversa.

Va recomandam sa cititi urmatorul tutorial care este actualizat periodic in functie de modificarile legislative:
http://www.suport.nexuserp.ro/index.php?id=1638

Răspuns 2

Adaugat 10 Feb 2016

D394 culege date doar din modulele: Facturi furnizori, Facturi clienti si Vanzari retail (bonuri fiscale),deci toate achizitiile trebuie operate la modulul Facturi Furnizori (exista posibilitatea selectarii pe articol a nivelului de deducere TVA 0, 50 sau 100%), iar vanzarile la modulele Facturi clienti respectiv Bonuri fiscale.
Singura exceptie cand datele se culeg din modulele de financiar este pentru vanzarile de bunuri si servicii pentru care nu exista obligatia utilizarii de aparate de marcat fiscale - AMEF,
pentru care exista un document special creat: Doc.except. AMEF

Pentru o productivitate crescută :), am creat un asistent de adăugare simplificată a bonurilor fiscale.
Se apasă [insert b] şi în fereastra care se deschide se trec valoric vânzarile, pe cote şi tipuri - mărfuri sau servicii, iar încasarea se face automat pe tipul numerar - cu posibilitatea de a schimba pe tipul card.
Adică, dintr-un singur pas se completează toate 3 tabele: antet, linii şi încasări.

Răspuns 3

Adaugat 6 Apr 2016

Am facut noi modificari in V16.17 legate de operarea D394 pentru raportarile incepand din 01.07.2016.
1.Conform noilor modificari din 30.03.2016 trebuie raportate livrarile de bunuri si servicii pentru anumite coduri CAEN (urmatoarele activitati: cofetărie și produse de patiserie, spălătorie auto, comerț cu amănuntul al carburanților, al florilor, plantelor și semințelor, al animalelor de companie și a hranei pentru acestea, transporturi cu taxiuri, hoteluri, pensiuni turistice, restaurante, baruri, activități de curățenie, ale centrelor de fitness, activități de coafură și înfrumusețare, servicii de pompe funebre).
La livrarea de bunuri si servicii aplicatia incarca automat la Up-Date campul cod CAEN cu codul completat in nomenclatorul de societati.
Daca operatorul facturilor de clienti apreciaza ca anumite livrari se incadreaza pe alt cod CAEN decat cel implicit din nomenclator, acesta are posibilitatea de a incarcaa manual in liniile facturii alt cod CAEN.
2.Trebuie raportate separat facturile de achizitii emise in numele unui tert sau facturile de livrari emise de catre un tert cu serie carnet, numar si Cod fiscal Tert.
Am introdus in optiunile modulelor Facturi clienti si Facturi furnizori o optiune: Factura emisa in numele unui tert, respectiv Factura emisa de catre un tert.

Răspuns 4

Adaugat 6 Apr 2016

Alte modificari de interes:
1.Din 01.07.2016 se raporteaza distinct achizitiile si livrarile cu Regim special (Regimul marjei).
Pentru a fi incadrate in acest regim, trebuie create conturi distincte pentru acest tip de tranzactii in nomenclatorul de bunuri si servicii si sa se selecteze din meniul Regimul marjei, unul din tipurile: agentiile de turism, bunuri secon-hand, opere de arta si antichitati.
2.Daca partenerul este tip Persoana fizica, nu este obligatorie completarea CNP (pana la 31.12.2016).
3.Nu se mai raporteaza in D394 achizitiile si livrarile intracomunitare (care sunt raportate prin D390) si nici operatunile de import si export cu parteneri non-UE.
4.Carnetele de facturi clienti nu mai pot fi restartate deoarece se fac raportari in D394 pe carnete si plaje de numere, deci trebuie sa creati carnete noi, nu mai functioneaza functia de resetare carnet.
7.Datele privind adresa pentru toti partenerii persoane juridice sau fizice trebuie obligatoriu completata.
ATENTIE!
Daca ati declarat date eronate se poate face redepunere declaratie (nu exista optiunea de declaratie rectificativa) pentru corectarea datelor declarate, dar daca ati omis la declarare un document nu se poate face redepunere si de aici riscul de incadrare la o categorie de risc fiscal mai mare, deci controale din parte ANAF.
Solicitati partenerilor documentele pentru operare in luna emiterii si verificati sa nu existe documente inregistrate in luni ulterioare datei emiterii.

Răspuns 5

Adaugat 9 Apr 2016

Important!
Daca în perioada de raportare s-au desfășurat activități pe diferite coduri CAEN, pentru fiecare activitate desfășurată trebuie să se completeze valoarea livrărilor și valoarea TVA, defalcate pe cote de TVA.
In D394 noua se va putea edita de catre utilizator sumele pe codurile CAEN din lista.
In acesta lista sunt cuprinse (deocamdata!) urmatoarele activitati: cofetărie și produse de patiserie, spălătorie auto, comerț cu amănuntul al carburanților, al florilor, plantelor și semințelor, al animalelor de companie și a hranei pentru acestea, transporturi cu taxiuri, hoteluri, pensiuni turistice, restaurante, baruri, activități de curățenie, ale centrelor de fitness, activități de coafură și înfrumusețare, servicii de pompe funebre.
Pentru o raportare corecta, in nomenclatorul societati trebuie sa definiti corect codul CAEN efectiv si eventual sa modificati acesta direct in liniile documentelor daca aveti livrari de bunuri si servicii care fac exceptie de la incadrearea in codul CAEN principal.

Răspuns 6

Adaugat 6 Iul 2016

Buna ziua. Nu imi dau seama de unde pot schimba, din liniile facturii, codul CAEN pentru facturile de iesiri. Am versiunea 16.25.87.

Răspuns 7

Adaugat 7 Iul 2016

Buna ziua,
Completati campul Cod CAEN in linia facturii pentru cazul in care livrarea se incadreaza la alt cod CAEN decat cel de baza. Acesta trebuie adaugat ca si camp in fereastra de adaugare produs in factura. Apeland butonul Configurare din fereastra de completare a datelor produsului (cantitate, pret etc), veti regasi la ultimul rand campul Cod CAEN. Acesta trebuie setat sa apara la adaugarea unei noi linii in factura si/sau modificare linie (bifati primele doua bife).

Răspuns 8

Adaugat 12 Iul 2016

Exista disponibil kit-ul NexusV16.32 care se poate instala de pe site.
Incepand cu aceasta versiune se poate face testarea D394 valabila de la 01.07.2016.
Va recomandam sa faceti testarea datelor operate generand fisierele cu DukIntegrator sau in formatul PDF (pentru maximum 500 inregistrari) inainte de 01.08.2016 pentru a ne transmite in timp util eventualele particularitati ale activitatii dvs pentru care trebuie facute ajustari in aplicatie.
Pentru testare trebuie instalate cateva fisiere puse la dispozitie de ANAF special pentru testarea in avans a D394 noua, luati legatura cu Consultantul Nexus.ERP de care apartineti pentru ajutor.
Puteti face testarea si pe datele lunii iunie 2016, interfata fiind comuna pentru toate lunile, in luna iulie de exemplu puteti genera declaratia pentru toate lunile anterioare sau chiar puteti face mai multe variante ale aceleiasi luni, diferentierea se face prin luna si ID.