Cafeneaua contabilă

Recuperare pierdere contabila

Adaugat 4 Mar 2016 | Prioritate N | Categorie Legislatie

In anul I am avut profit 1000 lei si AGA a hotarat sa constituie Alte rezerve din tot profitul.
In anul II am avut pierdere de 1000 lei.
In anul III am profit 100 lei.
Cum se procedeaza? In anul II sunt obligata sa acopar pierderea de 1000 lei din Alte rezerve, urmand ca in anul III sa platesc impozit pe profit? Sau in anul II nu sunt obligata sa acopar pierderea din alte rezerve constuite anul anterior, asa ca in anul III nu platesc impozit pe profit pentru ca am pierdere de recuperat din anul II?

Răspuns 1 Recuperare pierdere contabila

Adaugat 5 Mar 2016

Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
Se face calculul Profitului Impozabil din care se scad Pierderile Fiscale ale anilor precedenti.
Daca ramane Profit impozabil se aplica 16% impozit pe profit daca nu ramane profit impozabil veti declara in D100 trimestrele 1 2 3 zero la impozit datorat.

Răspuns 2 Recuperare pierdere contabila

Adaugat 7 Mar 2016

Va multumesc pentru raspuns. Acesta ar fi tare convenabil pentru mine. Pe de alta parte, conf lg. 82/1991, art. 19, alin (4) : ”Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor”. Nu-mi dau seama daca e optional sau obligatoriu sa acopar pierderea din cele 4 surse enuntate mai sus...

Răspuns 3 Recuperare pierdere contabila

Adaugat 8 Mar 2016

In avantajul dvs este sa acoperiti mai intai din profitul anului curent.
In codul fiscal nu scrie ca trebuie acoperit mai intai din rezerve sau o alta ordine ci conform hotararii actionarilor.