Cafeneaua contabilă

reevaluare imobilizari

Adaugat 4 Feb 2021 | Prioritate U | Categorie Tehnic

Buna ziua,
In ceea ce priveste reevaluarea imobilizarilor corporale:
- Recunoașterea diferențelor favorabile (valoarea justă> valoarea contabilă netă), în cazul în care anterior s-au contabilizat deprecieri ale imobilizării are ca efect:Crește direct valoarea de înregistrare, odată cu venitul din reevaluarea imobilizărilor (contul 755), și, dacă este cazul, se creditează iar rezerva din reevaluare (contul 105).
- Recunoașterea diferențelor nefavorabile (valoarea justă< valoarea contabila neta) are ca efect:Scade direct valoarea de înregistrare a imobilizării, odată cu reducerea soldului contului 105 (dacă este cazul) și/sau prin debitarea
contului 655.
In aplicatia NEXUS exista modulul reevaluari imobilizari care nu reuseste insa sa genereze notele contabile in concordanta cu cele mentionate anterior.
As dori sa stiu daca se intentioneaza gasirea unei solutii ptr. corectarea celor prezentate .
Multumesc!

Ionut

Răspuns 1

Adaugat 4 Feb 2021

Pe fiecare mijloc fix reevaluat se urmareste diferenta de reevaluare acumulata. Se fac notele contabile corecte daca reevaluarile s-au facut in Nexus si deci au acele diferente din reevaluare alocate. Daca aveti mijloace fixe preluate din alte aplicatii, la preluarea prin NIR trebuia sa completati campul Diferente din reevaluare cu suma corespunzatoare. Daca aveti neclaritati va rog transmiteti pe office@nexusmedia.ro datele de contact pentru exemplificare.
Catia

Răspuns 2

Adaugat 4 Feb 2021

va rog sa verificati si dvs modalitatea de generare a notelor contabile -reevaluarile au fost inregistrate in nexus problema a fost semnalata si consultantului nostru inca de acum o saptamana (care a luat legatura cu unul dintre colegii dvs)
ionut

Răspuns 3

Adaugat 8 Feb 2021

Am verificat. In cazul in care se foloseste metoda prin anularea amortizarii, notele contabile sunt corecte. In cazul in care se foloseste metoda se reevaluare a amortizarii, cazul cand scade/creste valoarea imobilizarii/amortizarii fara ca anterior sa fi fost o scadere prin contul 655 notele sunt corecte. Am gasit o neconformitate in situatia in care creste/scade valoarea imobilizarii/amortizarii si anterior am avut o scadere prin contul 655 si deci trebuie valoare inregistrata anterior pe cheltuieli inregistrata acum pe venituri cont 755.
Am simulat exemplele din CECCAR Business nr 5/2020: https://www.ceccarbusinessreview.ro/public/store/documente/articole/2020/5/CBR-The-tax-and-accounting-treatments-regarding-the-revaluation-of-buildings-and-lands-a35.pdf
Vom face un patch astazi la V21.2.
Catia

Răspuns 4

Adaugat 8 Feb 2021

Si in plus atunci cand exista sold aferent contului 105 si valoarea justa este mai mica decat valoarea contabila neta, ar trebui sa se reduca soldul contului 105, concomitent, cu debitarea contului 655 (daca se impune).Insa, in aplicatie, reducerea valorii imobilizarii se realizeaza prin debitarea contului 655.Ionut

Răspuns 5

Adaugat 8 Feb 2021

Dupa cum am spus in mesajul anterior, s-au facut corectiile. Modifcarile sunt cuprinse in V21.3, la V31.2 nu se poate face patch.
Va rog sa testati si dvs si sa-mi confirmati dupa ce instalati V21.3.
Catia

Răspuns 6

Adaugat 8 Feb 2021

Atunci voi cere link la consultant ptr. V21.3 si revin..
Multumesc!
Ionut