Utile

GRUPA 59 AJUSTARI PENTRU PIERDEREA DE VALAORE A CONTURILOR DE TREZORERIE

GRUPA 59 “AJUSTĂRI PENTRU PIERDEREA DE VALAORE A CONTURILOR DE TREZORERIE”

Din grupa 59 “Ajustări pentru pierderea de valoare a conturilor de trezorerie” fac parte conturile:

  • 591 “Ajustări pentru pierderea de valoare a acţiunilor deţinute la entităţile afiliate”
  • 595 “Ajustări pentru pierderea de valoare a obligaţiunilor emise şi răscumpărate”
  • 596 “Ajustări pentru pierderea de valoare a obligaţiunilor”
  • 598 “Ajustări pentru pierderea de valoare a altor investiţii pe termen scurt şi creanţe asimilate”

Cu ajutorul conturilor din această grupă se ţine evidenţa constituirii ajustărilor pentru pierderea de valoare a investiţiilor financiare la entităţi afiliate, a obligaţiunilor emise şi răscumpărate, obligaţiunilor şi a altor investiţii financiare şi creanţe asimilate, precum şi a suplimentării, diminuării sau anulării acestora, după caz.

Soldul creditor al conturilor reprezintă valoarea ajustărilor constituite pentru pierderile de valoare, existente la sfârşitul perioadei.

Contabilitatea se ţine distinct pentru activităţile fără scop patrimonial, pe feluri în funcţie de natura, scopul sau obiectul pentru care au fost constituite.

Conturile din grupa 59 “Ajustări pentru pierderea de valaore a conturilor de trezorerie” sunt conturi de pasiv.

Conturile din grupa 59 “Ajustări pentru pierderea de valaore a conturilor de trezorerie” se creditează prin debitul contului:

  • 686 “Cheltuieli financiare privind amortizările şi ajustările pentru pierdere de valoare” - cu valoarea ajustărilor pentru pierderea de valoare a conturilor de trezorerie, constituite sau suplimentate, după caz.

Conturile din grupa 59 “Ajustări pentru pierderea de valaore a conturilor de trezorerie” se debitează prin creditul contului:

  • 739 "Venituri financiare din ajustări pentru pierdere de valoare" - cu sumele reprezentând diminuarea sau anularea ajustărilor pentru pierdere de valoare a conturilor de trezorerie.