Nexus ERP

Ce operatiuni trebuie facute in cazul trecerii unei societati de la neplatitoare la platitoare de TVA din punct de vedere al stocului de marfa cu amanuntul?

In primul rand, adaugati noua cota de TVA in Nomenclatoare->Cote TVA.

Dupa aceasta, trebuie modificat cota de TVA atasata tuturor reperelor din toate conturile (din 0% in 24%). Putem face aceasta operatiune manual (reper cu reper), sau automat apeland butonul Modificare cota TVA, din Modulul Nomenclatoare->Bunuri si servicii. Vom modifica atat cota de intrare cat si cea de iesire (de la 0 la 24).

Pentru clientii care utilizeaza interfete de vanzari conectate la dispozitive fiscale (case de marcat, imprimante fiscale) trebuie sa aiba in vedere adaugarea noii cote de TVA in memoria dispozitivului fiscal (contactati furnizorul sau personalul de service al dispozitivelor fiscale). In modulul Nomenclatoare->Cote TVA adaugati codul noii cote de TVA atasat dispozitivului fiscal.

Puteti modifica automat preturile stocului de marfa cu amanuntul, utilizand Modulul Interne->Proces verbal modificare pret marfa cu amanuntul. Aveti la dispozitie 2 metode:

  • Aplica cote TVA din nomenclator (24) majorand pretul de vanzare
  • Aplica cota TVA din nomenclator (24) micsorand adaosul (in acest caz, pretul de vanzare ramane neschimbat).
Procedati astfel:
  • adaugati un document nou si selectati gestiunea
  • folosind optiunea Adaug->Stoc L.A. (stoc luna anterioara) sau Stoc L.C. (stoc luna curenta)
  • in fereastra care se deschide stabiliti cota de TVA si metoda de calcul dorita.
Daca doriti rotunjirea preturilor calculate, folositi optiunea Modific 1%, lasand zero procentul si selectandu-va doar rotunjirea dorita.
Modificati cota de TVA in Nomenclatoare->Societati.