Setari generale

Cotele de T.V.A.

Programarea cotelor de T.V.A. pentru casele de marcat care nu au un tabel special destinat a codifica cotele de T.V.A. se face pe departamente de produse. Astfel, codul departamentului devine codul cotei de T.V.A.

Aceeasi codificare trebuie realizata si in aplicatia Back-Office Nexus ERP: Nomenclatoare -> Cote de T.V.A. Pentru fiecare cota de T.V.A. in parte se seteaza codul corespunzator.

TVA

Este foarte important pentru inregistrarea fiscala corecta a T.V.A.-lui ca, codurile si cotele de T.V.A. folosite de casa de marcat
sa fie sincronizate cu codurile si cotele de T.V.A. folosite de interfata de vanzari.

Multiplicator preturi

Acest parametru se refera la inmultirea, respectiv impartirea pretului de vanzare de catre interfata de vanzari, respectiv de catre casa de marcat cu un coeficient de multiplicare (10/100/1000). Multiplicatorul de preturi al casei de marcat trebuie pus in concordanta cu multiplicatorul de preturi al dispozitivului corespunzator setat in aplicatia Nexus.EcrPrint.

Permisiunea de a acorda discounturi

Acest parametru trebuie sincronizat cu cel din interfata de vanzari (vezi Optiuni).
In cazul in care casa de marcat este programata sa nu accepte discounturi, iar din interfata de vanzari se trimit bonuri care contin discounturi vor aparea diferente intre bonul inregistrat in casa de marcat si cel inregistrat in baza de date sau driverul de comunicatie va bloca inregistrarea bonului (functie de casa si driverul de comunicatie folosit).

Driver de comunicatie

Driverul de comunicatie cu casa de marcat nu este livrat impreuna cu interfata de vanzari Nexus.Retail, acesta se achizitioneaza separat de la distribuitorii caselor de marcat.
Functiile driverului de comunicatie:
  • Preia comenzile trimise de interfata de vanzari si le trimite casei de marcat.
  • Verifica executarea corecta a comenzilor de catre casa de marcat si informeaza interfata de vanzari despre acest lucru.
Din interfata de vanzari Nexus.Retail, bonurile se salveaza in baza de date sau local pentru a fi gestionate de aplicatia Nexus.EcrPrint care comunica cu casa de marcat prin intermediul driverului de comunicatie. Lista de case de marcat cu care lucreaza interfata de vanzari este data de lista de case de marcat compatibile cu driverul de comunicatie si autorizate conform legii. De exemplu pentru driverul de comunicatie DATPRINT versiunea 2.8.1., specific caselor electronice de marcat DATECS, lista modelelor de case de marcat cu care acesta lucreaza (conform documentatiei care insoteste driverul) este urmatoarea: DATECS MP500TR, DATECS MP55, DATECS MP5000 si SAMSUNG.
Dupa conectarea casei de marcat la calculator si instalarea driverului de comunicatie parcurgeti urmatorii doi pasi:
  • Configurati parametrii driverului de comunicatie conform manualului si/sau instructiunilor livrate impreuna cu acesta.
  • Testati comunicatia intre calculator (driver de comunicatie) si casa de marcat transmitand un bon de test la casa de marcat. Pentru a realiza acest lucru consultati de asemenea manualul si/sau instructiunile livrate impreuna cu driverul de comunicatie.
Setarile dispozitivelor existente in aplicatia Nexus.EcrPrint trebuie sa fie actualizate corespunzator documentatiei producatorului.
Locatiile specificate pentru fisierele de comenzi si raspuns trebuie sa fie corecte.
Denumirea produsului, liniile de text comentariu sunt formatate corespunzator setarilor "Numar caractere denumire produs", "Numar maxim caractere linie comentariu" , "Numar maxim linii comentariu".

Bonurile salvate din aplicatia Nexus.Retail vor fi tiparite la casa de marcat al carui numar de dispozitiv setat in aplicatia Nexus.EcrPrint coincide cu numarul de dispozitiv stabilit in fisierul "setari.ini", setarea "NrDisp", sectiunea [DispFiscal].

In situatia in care este necesara conectarea mai multor interfete de vanzare cu acelasi dispozitiv fiscal, fiecare interfata de vanzare trebuie sa se diferentieze prin codul de interfata setat in fisierul "setari.ini", in sectiunea "DispFiscal", setarea "CodInterfata", care trebuie sa corespunda formatului de o litera. In mod implicit, setarea "CodInterfata" este sirul vid. Toate setarile aplicatiei se salveaza tinand cont de codul interfetei, exclusiv setarile ce se aplica casei de marcat.
In modul de operare deconectat, nu este posibila conectarea mai multor interfete de vanzare cu acelasi dispozitiv fiscal.