Catalog retete
Catalog retete
Modulul de producție poate realiza în mod automat descărcarea materiilor prime din stoc pe baza unor rețete predefinite. Acestea se definesc în modulul Productie - Catalog rețete.
Modulul principal afișează lista completă a rețetelor, cu posibilitate de grupare și filtrare a acestora în funcție de coloanele afișate.
Întrucât se cunoaște faptul că într-o societate rețetele sunt în continuă modificare și actualizare, avem posibilitatea de prefiltrare a acestora, astfel încât să nu ne încurce rețetele anulate sau cele validate (ciorne/în testare).
Dacă ne pozitionăm pe una din linii și dăm click dreapta -> Detalii linii, în partea de jos a ecranului putem vizualiza componența fiecarei rețete. Astfel, va fi foarte ușor să trecem prin fiecare rețetă pentru a verifica componentele sale, fără a fi necesară deschiderea fiecareia în parte. Acest lucru nu exclude însă necesitatea de a intra efectiv pe rețeta în cazul în care este nevoie de o anumită modificare.
Fereastra alăturată, cea de Detalii, permite vizualizarea unor atribute ale rețetelor precum: Tip rețetă, Denumire produs, Gestiunea, Clasa, Data creării, punct de lucru, etc.
Butonul Adaug din meniul de sus, deschide o fereastră nouă în care putem defini o rețetă.
Rețetele pot fi definite pe subclase de produseastfel încât toate produsele aflate într-o subclasa vor avea ca și consum aceleași ingrediente și aceleași cantităti, sau pe produs(ca în cazul de față).
Selectăm în fereastra TIP document – Rețeta produs.
Rețeta introdusă, poate fi definită pentru un anumit număr de produse finite, număr pe care îl definim în câmpul Cantitate. În condițiile în care în lansarea producției noi vom dori să realizăm o unitate inferioară sau superioară de produse, programul va ști să multiplice sau să diminueze cantitățile de ingredient utilizate.
În fereastra produs/serviciu, selectăm produsul pentru care definim rețeta. Este foarte important să se selecteze corect contul pentru care se definește rețeta.
Putem defini, dacă este cazul, mai multe linii de producție și să selectăm, pentru fiecare rețetă în parte linia aferentă.
Gestiunea permite crearea unei rețete pentru același produs, în funcție de locația sa de realizare. Astfel, când vom lansa o nouă producție, în funcție de gestiunea aleasă, programul va ști să identifice rețeta corectă.
Câmpul Preț prestabilit permite setarea unui pret fix pentru o rețetă ca și cost de producție, în urma execuției, produsul va avea respective valoare, indiferent de costurile directe sau indirecte reale.
O rețetă poate fi utilizată în producție doar dacă este Activă, adică dacă avem bifa pusă în dreptul câmpului Activ.
Adăugarea ingredientelor din rețetă se realizează cu butonul Adaug.
De asemenea, este foarte important ca la selecția fiecărui ingredient să se selecteze corect contul din care se va scade materia prima.
În fereastra care apare, completăm cantitatea de produs care intră în componența rețetei definite, prețul estimat și faza în care va fi realizat consumul.
Astfel definim un număr nelimitat de faze, pentru a evidenția consumul și realizarea rețetei pe etape:
Putem în același timp să adăugăm, încă din faza de rețetă, a unor costuri cu servicii terți, manoperă, etc. prin apelarea butonului Adaug și a opțiunii respective.
În fereastra faze, vom defini un număr pentru mai multe faze de producție pentru idetificarea usoară a acestora și evidențierea raportului privind fiecare producție pe faze.
În fereastra linkuri, utilizând butonul Adaug de sus, putem să adăugăm diferite fișiere precum: rețete in format pdf, excel sau word, imagini de rețete sau alte documente pe care le apreciem ca fiind de utilitate pentru rețeta definită.