Mod operare deconectat

In aplicatia Nexus.Retail, in tipul de interfata supermarket se poate opera prin doua modalitati: online si deconectat. In modul de functionare online, aplicatia se conecteaza la server pe baza datelor de conectare ale utilizatorului si toate operatiile realizate de catre utilizator acceseaza direct baza de date pentru transmiterea de date, drept pentru care conexiunea cu baza de date trebuie sa fie fiabila.
In situatia in care conexiunea la internet se intrerupe adesea, afectand transmiterea datelor intre server si aplicatie se poate opta pentru modul de operare deconectat care permite functionarea aplicatiei Nexus.Retail in absenta conexiunii cu baza de date.
Inainte de intrarea in mod operare deconectat, trebuie stabilite urmatoarele setari in pagina DISPOZITIVE:
  • Salvare locala bonuri pentru tiparire
  • Locatie aplicatie Nexus.EcrPrint
Pentru a lucra in mod operare deconectat in aplicatia Nexus.Retail se efectueaza urmatorii pasi:
  • In pagina MOD FUNCTIONARE VANZARI, se bifeaza 'Permite functionarea in mod operare deconectat'. Astfel, sunt vizibile setarile pentru intervalul de transmisie a bonurilor catre server si tabela cu utilizatorii care se pot loga in mod operare deconectat.

frmModFunc

In mod implicit, in tabela este adaugat utilizatorul logat in aplicatie. Pentru a adauga un alt utilizator, se apasa butonul ADAUGA unde se introduc numele si parola pentru validarea utilizatorului.    
  • Se apasa butonul SALVEAZA pentru a salva setarile pentru modul de operare deconectat
  • In pagina LOGIN se apasa butonul DECONECTAT pentru a trece in modul de operare deconectat. Apare o fereastra cu statusul operatiei de descarcare a datelor necesare operarii in mod deconectat: setari aplicatie, clienti, delegati, adrese de livrare, tichete de masa, nomenclator produse si preturi, agenti de vanzare, promotii, cote de TVA.
EnterOfflineMode

In interfata de vanzari, bonurile sunt salvate local in mod criptat si sunt transmise la server la intervalul stabilit in pagina MOD FUNCTIONARE VANZARI. La orice moment, casierul poate transmite bonurile catre server si descarca eventuale modificari asupra datelor despre produse, clienti, promotii la apasarea butonului REFRESH din interfata de vanzari. In cazul in care exista bonuri locale, apare o fereastra de informare asupra statusului operatiei de salvare a bonurilor: bonul fiscal curent care se salveaza in baza de date. Daca sunt prea multe bonuri fiscale si procesul de salvare dureaza mult, utilizatorul poate sa opreasca salvarea bonurilor prin apasarea butonului ANULARE si poate reveni ulterior pentru a continua salvarea bonurilor. In cazul salvarii cu succes apare mesajul 'Bonurile au fost salvate cu succes', dupa care fereastra se inchide automat.

In cazul in care bonul nu este tiparit cu succes la casa de marcat, bonul este salvat intr-un fisier local in folderul 'Local' al aplicatiei Nexus.EcrPrint. Bonurile netiparite pot fi gestionate din aplicatia Nexus.EcrPrint, pagina ERORI PRINTARE de catre un utilizator cu drept de administrator, sau un casier care are drept de gestionare a erorilor la casa de marcat. 

Pentru a modifica setarile aplicatiei sau consulta rapoarte cu privire la vanzari, clienti, se poate accesa pagina MANAGEMENT, moment in care se deschide o conexiune la baza de date si se transmit catre server bonurile locale inca nesalvate in baza de date. La apasarea butonului SALVARE de pe fiecare pagina de setari, modificarile efectuate sunt salvate si in fisierele locale necesare modului de operare deconectat. La parasirea paginii MANAGEMENT, conexiunea deschisa anterior de inchide.

La deschiderea unei conexiuni la baza de date (consumarea perioadei setate pentru salvarea bonurilor pe server, la apasarea butonului de reactualizare din interfata de vanzari, la accesarea paginii MANAGEMENT) se verifica versiunea bazei de date salvata local si versiunea bazei de date de pe server. Cand cele doua versiuni sunt diferite ca urmare a instalarii a unui update sau patch, utilizatorul este avertizat ca la viitoarea deschidere a aplicatiei de vanzari se va rula procedura de actualizare a programului.

Pentru a trece in mod operare online, se apasa butonul ONLINE din pagina LOGIN.
Butoanele ONLINE si DECONECTAT nu mai sunt vizibile in pagina LOGIN in momentul in care se debifeaza setarea 'Permite functionarea in mod operare deconectat', din pagina MOD FUNCTIONARE VANZARI.
 
Modul de operare deconectat nu se va utiliza in cazul in care se doreste conectarea a mai multe interfete de vanzare cu acelasi dispozitiv fiscal.

Modul de functionare deconectat al aplicatiei Nexus.Retail reprezinta o solutie pentru problemele legate de intreruperea conexiunii intre server si aplicatie, asigurand astfel desfasurarea in conditii de siguranta a vanzarii de produse.