2. Configurarea conectorului Nexus API


1. Instalarea serviciului Nexus API

    Nexus API este un serviciu dedicat interconectarii sistemului Nexus ERP cu aplicatiile externe, fie ca e vorba despre aplicatii dezvoltate de Nexus Media, fie de aplicatii dezvoltate de alte companii. 

    Configurarea accesului la Nexus API incepe prin activarea acestuia in fereastra de activitati programate si stabilirea porturilor prin care acesta poate fi accesat. Daca se impune accesarea serviciului printr-o conexiune criptata cu certificat SSL, se va utiliza un port HTTPS, iar in caz contrar se poate utiliza si HTTP. Atentie! Porturile alese pentru Nexus WebAPI trebuie sa fie libere pe server, adica nu trebuie sa fie utilizate deja de alte procese windows (asa cum e si serverul SQL). 


Nexus API setari porturi

2. Instalarea serviciului Nexus API Service

    Odata finalizata configurarea serviciului se poate trece la instalarea si pornirea efectiva a serviciului Nexus API.Aceasta se face obligatoriu pe serverul de baze de date NexusERP, prin kitul de instalare NexusAPIService-xx.xx.xx.exe, pus la dispozitie pe download.nexuserp.ro, in sectiunea Kituri. In momentul instalarii nu sunt necesare parametrizari, dar trebuie avuta in vedere executarea cu drepturi elevate (Run as administrator). Dupa instalare asigurati-va ca serviciul apare in lista de servicii windows si ca starea acestuia este "Running" (Pornit). De asemenea, parametrul "Startup Type" trebuie sa fie "Automatic".

    Acum puteti verifica faptul ca Nexus API este functional prin deschiderea unui browser de internet si introducerea in campul de adresa a urmatoarei adrese: http://localhost:5200/api. Inlocuiti 5200 cu numarul portului pe care l-ati specificat la port HTTP, in pasul anterior de configurare. In pagina ar trebui sa apara textul "Nexus API OK"

3. Setarea regulei de acces in Windows Firewall

    Mai departe trebuie sa va asigurati ca serviciul este accesibil si de pe alte calculatoare din reteaua locala sau chiar din afara acesteia. Pentru aceasta, deschideti fereastra de configurare a serviciului de protectie windows firewall si adaugati o regula pentru traficul de intrare ("Inbound rules") pentru accesul pe porturile Nexus API. In cazul in care ati instalat un alt firewall sau antivirus cu componente de protectie a retelei, atunci urmati instructiunile puse la dispozitie de producatorii acestora, pentru a configura regula de acces. 

    Dupa acest pas ar trebui ca din reteaua locala serviciul sa fie accesibil. Puteti verifica acest lucru prin deschiderea unui browser de internet pe un alt calculator din retea si introducerea in campul de adresa a urmatoarei adrese: http://192.168.1.1:5200/api. Inlocuiti 192.168.1.1 cu IP-ul serverului si 5200 cu numarul portului pe care l-ati specificat la port HTTP, in pasul anterior de configurare. In pagina ar trebui sa apara textul "Nexus API OK"


Nexus API Windows Firewall

4. Permiterea accesului de la distanta, prin internet

    In cazul in care se doreste accesarea Nexus API din afara retelei locale (prin internet), atunci e necesara crearea, in firewall-ul routerului, a unei reguli pentru permiterea traficului de intrare catre portul Nexus API de pe server. 

    In functie de producatorul routerului, configurarea se face diferit. Pentru exemplificare am ales un router Huawey HG8143A5 utilizat de providerul RDS

Nexus API setari router