Utile

Transfer bani către persoane fizice

Share Share Facebook social_media_title | 9 Ian 2019 | 3222 | Legislatie economica

Articol preluat din Monitorul Oficial.

Începând cu data de 06.01.2019, transferul online de bani de la firme către persoanele fizice se va putea efectua numai în baza unor documente justificative.

În data de 03.01.2018 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 344/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări şi plati în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cu aplicare imediată din data de 06.01.2018.

Scopul emiterii acestei legi este acela de a rezolva problemele legate de prezentarea documentelor justificative legale pentru transferurile de sume din contul firmelor, al PFA-urilor, al intreprinderilor individuale/familiale, al altor entități cu sau fără personalitate juridică în contul persoanelor fizice, în cazul în care operațiunile respective sunt efectuate prin instrumente de plată cu acces la distanță (internet banking, mobile banking etc.).

Astfel, nu vor mai fi premise transferuri efectuate prin acest tip de instrumente decât dacă se respectă condiția existenței documentelor justificative legale în evidentele acestora.

Potrivit expunerii de motive ce a însoțit Legea nr. 344/2018 în forma sa de proiect, documentele respective nu reprezintă doar suportul înregistrării operațiunii economico-financiare în evidentele operatorului economic, ci evidentiază și conținutul și justificarea operațiunii în concordanța cu prevederile legale, pe baza cărora se poate verifica dacă transferurile de fonduri sunt realizate cu justa cauză.

Sunt stabilite, de asemenea, și sancțiunile aplicabile în cazul încălcării legii, contravenția fiind sancționată cu amenzi cuprinse între 3.000 și 4.500 de lei, care se vor aplica după trecerea a 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial.