Utile

Modificare cote TVA de la 01.11.2018

Share Share Facebook social_media_title | 10 Oct 2018 | 4119 | Legislatie economica

Articol preluat de pe mfinante.ro.

Cota de TVA pentru cazare și restaurante va scădea la 5% din noiembrie 2018

Conform OUG 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în data de 09.10.2018 în Monitorul Oficial, s-a reglementat aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru servicii precum cazare, servicii de restaurant și catering, accesul în parcuri de distracții, dar și pentru închirierea terenurilor amenajate pentru camping.

Astfel, de la 1 noiembrie 2018, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5% (față de 9% cât este în prezent) pentru:

  • cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
  • serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea;
  • dreptul de utilizare a facilităților sportive, în scopul practicării sportului și educației fizice, altele decât cele scutite deja;
  • serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracții și în parcuri recreative.

Măsura are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, crearea unui climat competitiv adecvat în acest domeniu,creșterea consumului intern și stimularea creșterii economice, îmbunătățirea distribuției veniturilor, anumite bunuri devin mai accesibile pentru întreaga populație. Extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5% generează efecte pozitive semnificative asupra mediului de afaceri și prin îmbunătățirea fluxurilor de cash-flow, diminuând astfel o serie de dificultăți cu care se confruntă operatorii economici din această perspectivă.
Tot de la 1 noiembrie 2019 se va elimina cota redevenței pentru apa geotermală și apa minerală naturală utilizată pentru consumul populației la buvetele publice. Prin această masură se urmărește susținerea turismului balnear și diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală.


Autor: MFINANTE

MFINANTE