Nexus ERP

Operatiuni TVA SPLIT in NEXUS ERP


    Setare in Nomenclatoare – Administrare - Societati in pagina Vector Fiscal – luare in evidenta TVA Split

Vector fiscal

    Crearea conturilor analitice de banca pentru TVA Split in balanta de verificare si setarea lor in Nomenclatoare-Administrare-Banci

Analitic banca in Balanta verificare

    Adaugare banca in Nomenclatoare Banci

Adaugare banca in Nomenclatoare Banci

    Operare platilor facturilor catre furnizori

    Se opereaza plata sumei intregi (baza+TVA) cu repartizarea pe facturi si selectarea contului IBAN al partenerului (cont curent).
Operare document de plata

    Dupa Validarea documentului se acceseaza Asistentul din partea de sus: Asistent - Split TVA

Asistent SPLIT TVA

    In fereastra aparuta se selecteaza contul propriu de TVA din care se va face plata si contul partenerului de TVA in care se va vira suma TVA-ului.

SPLT TVA

    Dupa apelarea butonului Salvez, suma intreaga completata initial (baza+TVA) se va splita in doua, astfel:

    a) In contul bancar curent va ramane suma aferenta bazei (se va modifica automat)
Modifcare automata document plata baza
    b) In contul bancar de TVA se va genera automat un document de plata cu suma aferenta TVA-ului.
Document TVA split generat

    Auto SPLIT TVA

    Pentru facturile incasate cu cardul, numerar si alte substitute de numerar, trebuie facuta operatiunea de Auto Split TVA. Aceasta presupune calculul si virarea sumelor aferente TVA-ului incasat din contul propriu curent in contul propriu de TVA. Aceasta operatiune se face automat, la nivel de zi, utilizand asistentul din modulul Banca in lei – Generare documente auto split TVA.
Asistent Autosplit TVA
    In fereastra deschisa se filtreaza perioada pentru care se face splitarea (cf legii - maxim 7 zile lucratoare). Calculul cu suma de plata/rambursat se face la nivel de zi.
    Compensarea intre TVA-ul aferent numerarului incasat si numerarul platit se face tot la nivel de zi.
Autosplit TVA
    La apelarea comenzii Salvez se genereaza un document de plata cu suma aferenta TVA-ului de plata in contul bancar curent si un document de incasare in contul bancar de TVA.
Generare document autosplit TVA - plata
    Generare document autosplit TVA - incasare
Generare document autosplit TVA - incasare
    Nota
    • documentele generate automat in urma operatiunilor Split TVA sunt marcate in acest sens (bifa "Document TVA split generat") si nu mai permit o alta operatiune de Split TVA asupra lor;
    • repartizarea pe o factura a platii/incasarii se face la nivel de linie document in ordinea descrescatoare a cotei de TVA.
    • pe documetele rezultate in urma operatiunii de autosplit se poate afisa pentru vizualizare/tiparire un raport cu documentele care au stat la baza operatiuni.
    • un document odata supus operatiuni de split nu mai poate splitat inca o data, el fiind marcat conform exemplului de mai sus. Daca totusi se constata o greseala si se doreste anularea splitarii pentru un document, trebuie sa stergeti documentele implicate (devalidare, stergere repartitii facturi, stergere document plata/incasare) si sa reluati operatiunea de split TVA.
    • in Financiar, in grid, rapoarte si in pagina de editare se pot adauga informatii legate de IBAN partener, IBAN cont destinatie in cazul viramentelor interne, marcajul -Document TVA split generat.