Utile

Contul 495 Ajustari pentru deprecierea creantelor - decontari in cadrul grupului si cu asociatii

Contul 495 "Ajustări pentru deprecierea creanţelor - decontări în cadrul grupului şi cu asociaţii"

Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa ajustărilor constituite pentru deprecierea creanţelor evidenţiate în conturile de decontări în cadrul grupului şi cu asociaţii, potrivit dispoziţiilor legale.

Soldul creditor al contului reprezintă valoarea ajustărilor constituite pentru deprecierea creanţelor - decontări în cadrul grupului şi cu asociaţii.

Contabilitatea analitică se ţine distinct pentru activităţile fără scop patrimonial, pe feluri de creanţe supuse deprecierii.

Contul 495 "Ajustări pentru deprecierea creanţelor - decontări în cadrul grupului şi cu asociaţii" este un cont de pasiv.

Contul 495 "Ajustări pentru deprecierea creanţelor - decontări în cadrul grupului şi cu asociaţii" se creditează prin debitul contului:

  • 686 "Cheltuieli financiare privind amortizările şi ajustările pentru pierdere de valoare" - cu valoarea ajustărilor pentru depreciere de natură financiară, constatate în cadrul conturilor de decontări în cadrul grupului şi cu asociaţii privind activităţile fără scop parimonial.

Contul 495 "Ajustări pentru deprecierea creanţelor - decontări în cadrul grupului şi cu asociaţii" se debitează prin creditul contului:

  • 739 "Alte venituri din activităţile fără scop patrimonial" - cu valoarea ajustărilor pentru depreciere de natură financiară din conturile de decontări în cadrul grupului şi cu asociaţii privind activităţile fără scop patrimonial, diminuate sau anulate.