Utile

Contul 388 Diferenţe de pret la ambalaje

Contul 388 “Diferenţe de preţ la ambalaje”

Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa diferenţelor, în plus sau în minus, între preţul de înregistrare standard (prestabilit) şi costul de achiziţie, aferente ambalajelor intrate în gestiune.

Soldul contului reprezintă diferenţele de preţ aferente ambalajelor existente în stoc.

Contabilitatea analitică se ţine distinct pentru activităţile fără scop patrimonial şi activităţile economice.

Contul 388 “Diferenţe de preţ la ambalaje” este un cont bifuncţional, rectificativ, al valorii de înregistrare a ambalajelor.

Contul 388 “Diferenţe de preţ la ambalaje” se debitează prin creditul conturilor:

  • 401 “Furnizori” - cu diferenţele de preţ în plus (costul de achiziţie este mai mare decât preţul standard sau prestabilit) aferente ambalajelor achiziţionate de la furnizori.
  • 408 “Furnizori - facturi nesosite” - cu diferenţele de preţ în plus (costul de achiziţie este mai mare decât preţul standard sau prestabilit) aferente ambalajelor achiziţionate de la furnizori.
  • 542 “Avansuri de trezorerie” - cu diferenţele de preţ în plus (costul de achiziţie este mai mare decât preţul standard sau prestabilit) aferente ambalajelor achiziţionate din avansuri de trezorerie.
  • 608 “Cheltuieli privind ambalajele” - cu diferenţele de preţ în minus (costul de achiziţie este mai mic decât preţul standard sau prestabilit) aferente ambalajelor ieşite din gestiune.

Contul 388 “Diferenţe de preţ la ambalaje” se creditează prin debitul conturilor:

  • 381 “Ambalaje” - cu diferenţele de preţ în minus (costul de achiziţie este mai mic decât preţul standard sau prestabilit) aferente ambalajelor achiziţionate de la furnizori.
  • 542 "Avansuri de trezorerie " - cu diferenţele de preţ în minus aferente ambalajelor achiziţionate din avansuri de trezorerie.
  • 608 “Cheltuieli privind ambalajele” - cu diferenţele de preţ în plus (costul de achiziţie este mai mare decât preţul standard sau prestabilit) aferente ambalajelor ieşite din gestiune.